Keskiviikkona 19.8.2020 klo 17.30

Kinnarin Pesis 2006, Järvenpää - Tarmo

Kinnarin Pesis 2006, Järvenpää - Tarmo 0-2, (0-9, 1-6)

Raportti

Ikaalisten Tarmon miesten joukkue on kukistanut Kinnarin Pesis 2006:n etelälohkon finaalien toisessa ottelussa upeasti luvuin 0-2 (0-9, 1-6). Näin Tarmo on voittanut finaalisarjan puhtaasti voiton 2-0 ja etenee ykköspesiksen nousukarsintaan Vimpelin Vetoa vastaan. Mahtavaa tekemistä, mahtava tulos!

Juholanmäen pesäpallokentälle oli saapunut runsain määrin kannattajia, ja jo ennen ottelun alkua oli havaittavissa suuren urheilujuhlan tuntua. Vaikka katsomo pullisteli KiPen faneja, myös Tarmon fanijoukkoja oli hienosti paikalla ja kannustushuudot raikuivat.

Ottelun alku oli äärimmäisen kutkuttavaa seurattavaa, ja molempien joukkueiden pelaajista näki, että nyt on tosi kyseessä. Henkistä kanttia koeteltiin niin pelaajilta, tuomareilta kuin faneiltakin. Sanallisia piikkejä sinkoili niin kentällä kuin kentän laidalla ja prässi oli kovaa.

Tarmo sai tehtyä avausjuoksunsa ottelun ensimmäisessä vuoroparissa. Juoksun lyöjänä oli Juho Ammesmäki ja tuojana Joni Aalto. Avausjakson ensimmäisellä puoliskolla ei enempää juoksuja nähty. Ulkopeli oli molemmilla joukkueilla hyvää.

Kolmannessa vuoroparissa alkoi tapahtua. Tarmon Samu Saarisen ja Ville Haapamäen lyömillä ja Joe Vartiamäen ja Mika Ilkon tuomiolla juoksuilla Tarmo kasvatti johtoaseman kolmeen juoksuun. Hieman myöhemmin Joona Anttila löysi kotijoukkueen kakkospuolen takakentästä raon, ja pallo oli pitkällä kentän takana olevassa pienessä metsikössä. Kenttä rullasi ja taululla komeili Tarmon komea 0-6 johtoasema.

Tämä lyönti oli ottelun käännekohta, jonka jälkeen ottelun voittajasta ei enää ollut epäselvyyttä. Isäntäjoukkueen henkinen selkäranka napsahti, ja Tarmon hurtti pelihuumori oli parhaimmillaan. Lopulta Tarmo takoi kolmannen vuoroparin päätteeksi taululle jo 0-9 jaksolukemat. Neljännen aloittavalla vuoroparilla ei KiPe edelleenkään saanut luotua juoksupaikkoja, ja nämä lukemat jäivät jakson loppulukemiksi.

Toisella jaksolla pelin tunnelma pysyi lämpöisenä ja ajoittain jopa kuumana. Tapahtumat syöttölautasen ympärillä aiheuttivat paljon keskustelua kotijoukkueen toimesta. Toisen vuoroparin lopettavalla vuorolla Kinnarin Pesis pääsi ensimmäistä kertaa tulostaululle, kun Tarmon harhaheiton myötä Teemu Vuoristo pääsi karkaamaan kotiin. Tässä kohdin peliä oli takana tunti ja 49 minuuttia. Vain kaksi minuuttia myöhemmin pitkin peliä jatkunut purnaus toi kotijoukkueen Eetu Ojalalle keltaisen kortin. Kaiken kaikkiaan ottelun pelituomari Patrik Lahti piti ottelun napakasti hallinnassaan.

Vaikka tilanne tulostaululla oli toisen jakson puoliväliin asti näennäisen tasainen, oli Tarmo pelillisesti aimo loikan vastustajaansa edellä. Joni Aallon tyhjään kenttään lyömä kunnari oli ottelun viimeinen niitti.

Tarmon lukkari Rasmus Paananen pelasi erinomaisen ottelun. Kotikatsomon prässi etenkin Tarmon lukkaria kohtaan oli ottelun alussa kovaa, mutta huutelu hyytyi pelin edetessä, kun näytöt kentällä puhuivat puolestaan. Paanasen peli pysyi erinomaisesti kuosissa ja lukkaripelissäkin Tarmo oli kotijoukkuetta selvästi edellä.

Toisen jakson loppulukemat kirjattiin Tarmolle 1-6 ja Tarmon säkenöivä kausi jatkuu edelleen ilman ainuttakaan tappiota. Etelälohkosta ei löytynyt yhtään joukkuetta, joka olisi todenteolla pystynyt haastamaan Tarmon rautaisen pelin.

Tarmon ottelun kanssa samanaikaisesti pelattu Haapajärven Pesä-Kiilojen ja Vimpelin Vedon välinen ottelu päättyi vierasjoukkueen voittoon. Kyseisessä ottelussa toisella jaksolla nähtiin melkoista juoksurallia, kun jaksolukemat olivat lopulta 10-11 vierailijoille. Vimpelin voitto tarkoittaa sitä, että Tarmon tavoin Vimpelin Veto jatkaa kauttaan ilman tappioita ja joukkue varmisti näin itselleen länsilohkon finaalien voiton.

Etelä- ja länsilohkojen finaalien voittajat kohtaavat toisensa ykköspesiksen nousukarsinnassa. Odotettavissa on varmasti melkoisia jännitysnäytelmiä. Molemmat joukkueet ovat siis pelanneet kauden tähän mennessä ilman tappioita. Seuraavassa ottelussa jompikumpi joukkue joutuu kokemaan kauden ensimmäisen tappion. Todennäköisesti nousukarsinnat alkavat Vimpelissä sunnuntaina 30.8., mutta vahvistetut aikataulut saadaan lähipäivinä.

Tarmon kone jyskyttää häkellyttävällä teholla ja varmuudella. Nyt Tarmon uuden tulemisen kolmannella kaudella joukkueen kaikki palaset ovat napsahtaneet kohdilleen ja nousua ykköspesikseen haetaan tosissaan. Vastassa on enää yksi joukkue ja kahta voittoa uupuu. Loppukesästä on tulossa eeppinen.

Ottelutilastot

Otteluennakko

Etelälohkon toinen finaaliottelu pelataan huomenna Juholanmäen kentällä Järvenpäässä, kun Tarmo ja Kinnarin Pesis 2006 ottavat yhteen. Tarmolla on ensimmäinen tilaisuus laittaa sarja poikki ja edetä ykköspesiskarsintoihin. Ottelu alkaa klo 17.30.

Ensimmäinen finaaliottelu sunnuntaina oli Tarmolta vakuuttavaa tekemistä ja Tarmo otti ensimmäisen kiinnityksen finaalisarjan voitosta. Järvenpääläiset ovat keskiviikon ottelussa selkä seinää vasten, ja tappio tietäisi joukkueelle kauden päättymistä. Mikäli Tarmo ottaa voiton, kuittaisi Tarmo finaalisarjan itselleen puhtaasti voitoin 2-0. Panokset ovat siis kovat.

Tarmo on voittanut joukkueiden viisi viimeisintä kohtaamista. Tällä ja viime kaudella joukkueet ovat kohdanneet kahdesti ja Tarmo on voittanut kaikki nämä neljä ottelua. Myös näitä edeltävän heinäkuussa 2018 Ikaalisissa pelatun ottelun Tarmo voitti. Edellistä KiPen voittoa pitää hakea toukokuulta 2018, jolloin KiPe voitti ottelun jaksoin 1-0.

Kinnarin Pesis on siis ollut mieluisa vastus Tarmolle viime vuosina, ja tähänkin otteluun Tarmo lähtee ennakkosuosikkina. Keskiviikkona on kuitenkin vaikea uskoa sunnuntain kaltaiseen juoksujuhlaan. KiPe on varmasti koonnut rivinsä ja kotiyleisön edessä on lupa odottaa kovalla taisteluilmeellä tulevaa joukkuetta. Tarmo saakin varmasti tehdä täyden iltapuhteen, jotta kotimatkalle voi lähteä voitto taskussa.

Ensimmäisen pudotuspelin jälkeen Tarmon sisäisen tehopistetilaston kärjessä on aimo annos kokemusta sekä nuorta voimaa. Tarmon miehistöön runkosarjan loppupuolella liittynyt Mika Ilkko tehtaili ensimmäisessä ottelussa tehot 1+2+3. Kankaanpään Mailan kasvatti Joona Anttila puolestaan teki ensimmäisessä finaalissa viisi lyötyä ja yhden tuodun juoksun.

Mikäli Tarmo nappaa huomisessa ottelussa voiton, tietää se siis finaalisarjan voittoa ja paikkaa ykköspelikarsinnoissa. KiPen voittaessa finaalisarjan ratkaisu siirtyisi tulevan viikon keskiviikolle, jolloin voittaja selviäsi sarjan kolmannessa ottelussa Ikaalisissa.

Etelälohkon finaalien voittaja saa nousukarsinnoissa vastaansa länsilohkon voittajan. Länsilohkon ensimmäisessä finaaliottelussa Vimpelin Veto voitti Haapajärven Pesä-Kiilat. Tämä ottelu oli äärimmäisen tiukka, ja ratkaisu saatiin vasta kotiutuslyöntien jälkeen ottelun loppulukemien ollessa 2-1 (4-1, 2-3, 1-1, 3-2). Tämän sarjan toinen ottelu pelataan Haapajärvellä niin ikään keskiviikkoiltana.

Huomenna on luvassa siis varmasti mielenkiintoinen ottelu. Ilman tappioita koko kesän pelannut Tarmo ei voisi olla tällä hetkellä paremmissa asetelmissa. Sarjan ensimmäinen katkaisuottelu ei kuitenkaan ole se helpoin peli, sillä asetelma tuo oman jännityksensä. Jännittynein tunnelmin lähdemme seuraamaan kauden tähän mennessä tärkeintä ottelua.

Nappaako Tarmo kauden kahdennentoista voittonsa? Se selviää huomenillalla, kun pallo kohoaa ilmaan Järvenpäässä klo 17.30 alkaen.