Lauantaina 5.9.2020 klo 16.00

Tarmo - Vimpelin Veto

Tarmo - Vimpelin Veto 1-0, (8-5, 5-5)

Raportti

Ikaalisten Tarmo ja Vimpelin Veto tarjoilivat Ikaalisten pesäpallokentän täysille katsomoille upean jännitysnäytelmän ykköspesiksen nousukarsintojen toisessa ottelussa. Tarmon miehet tekivät toisella jaksolla upean nousun ja veivät ottelun voiton lukemin 1-0 (8-5, 5-5). Voitolla Tarmo lunasti paikan Ykköspesikseen kaudelle 2021.

Uusi pääkatsomo alkoi täyttyä jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua, ja tunnelma kentällä oli hieno. Ottelun ensimmäinen vuoropari pelattiin tunnustellen, eikä juoksuja vielä nähty kummankaan joukkueen toimesta.

Toisen vuoroparin lyönnit aloitti Tarmo. Kahden palon tilanteessa Vimpeli pudotteli Samu Saarisen koppilyönnin taktisesti kenttään ja ajolähtötilanteeseen lyömään asettui Juho Ammesmäki. Heti ensimmäisellä lyönnillä Ammesmäki löysi tilaa takakentältä, ja Topi Moision ja Joe Vartiamäen tuomilla juoksuilla Tarmo siirtyi 2-0 jaksojohtoon.

Toisen tasoittavalla vuoroparilla Joona Anttilan polttoheitto kakkospesälle karkasi Samu Saarisen ulottumattomiin ja pallo lensi pesän takana oleviin pensaisiin. Vimpelin etenijät tarkkailivat, onko pallo oikeasti hukassa vaiko eikö, ja koska palloa ei lopulta löytynyt lainkaan, pääsivät Perttu Olli ja Tuomo Lönnmark tuomaan tällä harhaheitolla juoksut mieheen.

Kolmannessa vuoroparissa Tarmo sai hyviä onnistumisia. Juho Ammesmäen kolmas lyöty juoksu tuli Joe Vartiamäen tuomana. Vain hetkeä myöhemmin Mika Ilkko löysi takakentältä hyvän tilan pallolle, ja Samu Saarisella oli helppo työ tuoda Tarmon neljäs juoksu.

Seuraavaksi lyöntivuoroon asettui Rasmus Paananen, joka puolestaan löysi heti ensimmäisellä lyönnillään paikan kolmospuolelta, josta pallo paukahti läpi. Juho Ammesmäki ja Ville Haapamäki toivat juoksut kotipesään. Ykköseltä etenemään lähtenyt Mika Ilkko teki tilaa takaa tulevalle Paanaselle, joka syöksyi kolmospesälle kunnarin. Näin taululla komeili Tarmon 7-2 johtolukemat.

Kolmannen tasoittavalla Vedon Lauri Vihriälä kuitenkin piti edelleen vimpeliläiset pelissä mukana. Miehen kova lyönti painui kakkospesän puolelta läpi. Aleksi Savola ja Tuomo Lönnmark toivat juoksut kotiin. Tällä kertaa Vimpelin Aleksi Lassila antoi tilaa kolmospesällä Vihriälälle, joka toi tilanteesta kunnarin.

Neljännessä vuoroparissa Tarmo viimeisteli Joni Aallon lyömällä ja Eeli Uusitalon tuomalla juoksulla jakson loppuluvuiksi 8-5.

Kesän aikana Ikaalisten pesäpallokentän laidalle noussut uusi pääkatsomo vihittiin virallisesti käyttöön ottelun tauolla. Tarmon puheenjohtaja Kimmo Haapavuori piti lyhyen puheen, jossa hän jakoi kiitokset katsomohankkeessa mukana olleille toimijoille ja henkilöille.

Ikaalisten Säästöpankkisäätiö ja Leader Pohjois-Satakunta ovat olleet merkittävät tukijat katsomohankkeessa. Ikaalisten Säästöpankkisäätiön Jouko Laaksonen ja Leaderin Kimmo Mattila pitivät lyhyet puheet tilaisuudessa. Haapavuori, Laaksonen ja Mattila suorittivat myös nauhan leikkauksen, jonka myötä uusi pääkatsomo todettiin virallisesti käyttöön vihityksi.

Heti toisen jakson alussa vierasjoukkue sai rakenneltua ajolähtötilanteen. Vimpeliläiset ottivat tilanteessa aikalisän, ja tämä juonien punonta onnistui. Janne Heimosen näpyllä Veto siirtyi jakojohtoon, kun Tuomo Lönnmark toi jaksotilanteeksi 0-1. Tarmon tasoituksesta vastasi tuttu mies. Juho Ammesmäki löi ja Joe Vartiamäki toi.

Toisessa vuoroparissa Lauri Vihriälä löi väliin ja Perttu Olli toi Vedolle juoksun, ja näin vierailijat siirtyivät jälleen johtoasemaan. Kolmannessa vuoroparissa Vedon hyvät otteet jatkuivat. Perttu Olli löi hyvän lyönnin kakkospuolelle, eikä Ville Haapamäen onnistunut saada hiekalta hieman erikoista pomppua ottanutta palloa kiinni. Tuloksena oli Aleksi Savolan tuoma juoksu ja Ollin kunnari. Paria hetkeä myöhemmin Aleksi Lassilan onnistui lyödä Perttu Olli kotiin, ja tilanteeksi Vimpelin johto 1-5.

Kolmannen vuoroparin tasoittavalla Tarmon Juho Ammesmäki löi jo ottelun viidennen juoksunsa, kun Henri Kulmala toi tilanteeksi 2-5. Kolmannessa vuoroparissa ei Tarmo kuitenkaan tämän enempää saanut etumatkaa kirittyä.

Neljännen vuoroparin aloittavalla vuorolla Veto ei saanut kasvatettua johtolukemia. Vuoron vaihto tuli Rasmus Paanasen umpiväärän syötön myötä, jolla Tarmo tehtaili hienosti kaksi ristiä taululle.

Viimeiseen tasoittavaan vuoropariin Tarmo lähti siis kolmen juoksun takamatkalta. Heti vuoron alussa Tarmo pääsi rakentamaan ajolähtötilanteen, jonka myötä Atte Hakala otti aikalisän viimehetken juonien punomiseen. Tämä tilanne ei kuitenkaan vielä tuonut Tarmolle juoksuja.

Tyhjän kentän edessä Eeli Uusitalo näki tilaisuuden kolmospuolella, josta mies kajautti pallon läpi. Hurjan juoksun päätteeksi Eeli syöksyi kunnarin kolmospesälle. Vain hetkeä myöhemmin Vimpelin ulkokentälle kävi virhe, jossa ykköspesälle suunnattu polttoheitto karkasi pusikon puolelle, ja Eeli pääsi tuomaan jaksotilanteeksi jo 4-5.

Tämän jälkeen vimpeliläiset saivat tehtyä Tarmosta kaksi paloa, mutta näissäkin asetelmissa Tarmo pääsi rakentamaan hyviä tilanteita. Lopulta ajolähtötilanteessa lyöntipaikalle asteli Tarmon Niko Ehto. Kolmannen lyönnin kohdalla ei Nikon päätä huimannut. Pallo jäätävällä varmuudella väliin ja Ville Haapamäki kotiin yleisön räjähtäessä hurjiin suosionosoituksiin. Tällä juoksulla Tarmo löi taululle lukemat 5-5, joka toi Tarmolle otteluvoiton lukemin 1-0 (8-5, 5-5).

Toisesta nousukarsintaottelusta rakentui siis todellinen trilleri, josta ei tapahtumia puuttunut. Noin viisisataapäinen yleisö eli ottelussa mukana täysin rinnoin. Tunnelma katsomossa oli mahtava, ja tapahtumat kentällä tarjosi yleisölle herkkua koko rahan edestä.

Tarmon miehet pelasivat upean kauden, johon sisältyi 14 ottelua ja 14 voittoa. Tappioton kausi antaa vakuuttavat ensiaskeleet Tarmon joukkueelle kohti Ykköspesistä. Kaudella 2021 Ikaalisissa tullaan näkemään jälleen upeaa pesäpalloviihdettä. Ikaalinen on jälleen todellinen pesäpallokaupunki.

Kiitokset upeasta kaudesta!

Ottelutilastot

Lauantaina 5.9. on luvassa kesän kohokohta Ikaalisten pesäpallokentällä. Tarmon miehet kohtaavat toisessa ykköspesiksen nousukarsintaottelussa Vimpelin Vedon. Katsojat toivottaa tervetulleiksi juuri valmistunut uusi pääkatsomo. Kauden tärkein ottelu alkaa Ikaalisten pesäpallokentällä lauantaina klo 16.

Viime sunnuntaina Tarmo kävi hakemassa ensimmäisen voiton Vimpelin saarikentältä, kun Veto kaatui lukemin 0-2 (0-1, 1-2). Näin ollen Tarmo on vain yhden voiton päässä noususta, ja sarja on katkolla lauantaina kotiyleisön edessä. Mikäli vimpeliläiset onnistuvat nappaamaan ottelusta voiton, siirtyy ratkaisu sunnuntaille ja takaisin saarikentälle.

Ensimmäinen osaottelu Vimpelissä oli todellinen jännitysnäytelmä. Molemmat joukkueet olivat kulkeneet kauden ilman tappioita, ja tämä sarja Tarmolla jatkuu edelleen. Nyt takana on 13 pelattua ottelua, ja yhtä monta voittoa. Vimpeliläisille tappio Tarmoa vastaan oli kauden ensimmäinen, mutta joukkue ei taipunut taistelutta. Sunnuntain ottelussa molemmat jaksot pelattiin äärimmäisen tasaisina, ja Tarmo vei jaksovoitot vain yhden juoksun turvin.

Vimpeliläiset eivät onnistuneet hyödyntämään kotietuaan, ja nyt karavaanin siirtyessä Ikaalisten kentälle, on Tarmolla takanaan kotiyleisön vahva tuki ja kannustus. Jännityksellä odotamme, pystyykö Veto kaivamaan arsenaalistaan jotain uutta ja tehokasta, jolla se pystyisi kampittamaan Tarmon teräksisessä iskussa olevan rosterin.

Ikaalisten perinteikäs pesäpallokenttä sai kaksi vuotta sitten uuden sinisen hiekkatekonurmen. Katsomorakenteet ovat palvelleet uskollisesti Ikaalisten kentällä 1980-luvulta asti, mutta nyt uuden kentän rinnalle on kohonnut myös uusi pääkatsomo. Lauantain ottelu on ensimmäinen, jossa pääkatsomo saa tulikasteensa. Voisiko parempaa vihkiäisottelua kuvitellakaan, kuin ykköspesiksen nousukarsinta Vimpelin Vetoa vastaan.

Sunnuntain ottelussa molemmat joukkueet pelasivat erinomaista ulkopeliä. Vaikka myös sisäpelissä nähtiin upeita suorituksia, niin ulkokenttien loistavat otteet pystyivät ottamaan lyönneistä parhaan terän pois. Näin ollen koko ottelussa nähtiin yhteensä vain neljä juoksua. Jos jompikumpi joukkueista pystyy lauantaina rikkomaan vastustajajoukkueen ulkokentän harmonian, tulee tämä joukkue olemaan ottelussa kuskin penkillä. Muussa tapauksessa lauantainkin ottelusta on odotettavissa vähäjuoksuinen trilleri, jossa jännitys ei tule hellittämään hetkeksikään.

Mielenkiintoinen uusintakamppailu tullaan näkemään myös joukkueiden lukkareiden välillä. Tarmon Rasmus Paananen pelasi kylmän viileän ottelun, ja tarjosi Tarmolle kaikki eväät voitokkaaseen otteluun. Huonosti ei pelannut myöskään Vimpelin Janne Heimonen, jolla on vyöllään noin 250 superpesisottelun kokemus. Pystyykö jompikumpi herroista horjuttamaan vastustajajoukkueen tekemistä yllättävillä liikkeillään?

Tarmo lähtee otteluun samalla varmalla otteella, kuin niin usein kuluneella kaudella aiemminkin. Tavoite on selvä: voitto. Mitä lähempänä on lauantain h-hetki, sitä korkeammalle alkaa nousta tunnelma kannattajien ja seuraväen keskuudessa. Eletään historiallisia hetkiä. Hetkiä, jotka todellakin kannattaa kokea paikan päällä. Hetkiä, jotka tulevat piirtymään syvälle Tarmon historiaan. Tarmo toivottaa pesisväen sydämellisesti tervetulleeksi Ikaalisten pesäpallokentälle lauantaina klo 16. Pesäpallohuuman huipennus on täällä!